Lepek je bílkovina (Dnes víme, že již musíme mluvit v množném čísle: čili bílkoviny.), která v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu působí jako lepidlo (odsud odvozen název). Díky těmto bílkovinám v mouce drží těsto pohromadě, zajišťuje jeho pružnost a následnou nadýchanost pečiva. Tyto vlastnosti mouky zná každý dobrý pekař a cukrář a všimli si jich i vývojáři průmyslově vyráběného pečiva. V okamžiku, kdy chemik molekulu jakékoliv bílkoviny popíše a sestaví, jiný chemik ji dokáže izolovat (oddělit) z mateřského prostředí a od tohoto momentu je jen krůček k výrobě stejné bílkoviny umělou cestou. A pojďme ještě dál. Zkoumají se nejrůznější vlastnosti jednotlivých bílkovin (nejenom lepku) a biochemici zkoušejí molekuly napodobit a jejich požadované vlastnosti ( třeba například soudržnost těsta..) znásobit. A tak se stalo, že dnes známe několik desítek druhů lepku a umíme je i průmyslově vyrobit. A k čemu nám to je? To by vám zase popsal pekař i cukrář. Když do těsta přidáme více lepku, než je v mouce běžné, bude se s ním lépe pracovat, výrobky budou držet lépe tvar (budou hezčí) a tak brzo nám neztrvdnou. Domácí kuchařka by řekla: Když ti nedrží těsto, šoupni tam vajíčko...To ale s přidáním lepku v průmyslové výrobě není třeba. Výsledek? Pečivo je levnější, hežčí a trvanlivější.
Co na to ale říká lidský organismus? To už je druhá stránka problému. Vycházelo se z toho, že lepek je přirozenou součástí potravy lidstva již staletí. Nicméně ten prudký vývoj v oblasti lepku je otázkou posledních málo desítek let. Lidský organismus nereaguje na to, co zná. Naši předkové se staletí setkávali se dvěma (nebo třemi?) druhy lepku a tuto informaci nám předali do našeho genetického fondu. Ty původní lepky lidský organismus dobře zná a nevadí mu. Co si má ale najednou počít s tolika jinými lepky, které nezná? Každé tělo se k tomu postaví jinak. Velké většině lidí tato skutečnost nevadí a jejich tělo si genetické informace o nových bílkovinách ukládá pro příští generace, ale přibývá lidí s potížemi. Některé tělo nový druh lepku vyhodnotí jako alergen a spustí obranné mechanismy spojené s vylučováním histaminu - odtud alergie na lepek. Jiné tělo histaminovou reakci nespustí, ale přesto vykazuje přecitlivělost na moučné výrobky - odtud je neceliakální glutenová (lepková) senzitivita.
Osoby, které mají výše zmiňovanou genetickou predispozici, jejich tělo nedokáže rozpoznat nové druhy lepku, trpí opravdu celiakií. Tito lidé mají používáním lepku nezvratně poškozené tenké střevo, kde vzniká chronický zánět. S tím souvisí nejenom neschopnost trávit lepek, ale i neschopnost jejich tenkého střeva vstřebávat jiné pro tělo nezbytné vitamíny a stopové prvky, které mu pak logicky chybí. Nemůže potom fungovat zdaleka tak, jako organismus zdravého člověka.
Celiakie je onemocnění tenkého střeva, které se může objevit v jakémkoliv věku. U dětí se projevuje opožděným růstem a celkově horším prospíváním. Pokud se toto onemocnění odhalí v dětském věku, je to vlastně výhra. Může se tímto rozpoznáním choroby a vyloučením lepku ze stravy předejít totálnímu poškození střevní stěny a s tím spojeným komplikacím z nedostatku vitamínů a minerálů, které se touto částí střeva dostávají do lidského organismu. Nerozpoznané a neléčené onemocnění pozvolna poškozuje a vyhlazuje stěnu tenkého střeva. Člověk pak trpí různými projevy z nedostatku potřebných látek, např.: nadýmání, plynatost, nechutenství, špatné trávení škrobovin (často zaměňované za nedostatek trávicích enzymů), žlučníkové potíže (bez tvorby žlučových kamenů, zaměňované za "líný žlučník"), vypadávání vlasů, špatná kvalita nehtů a zubů, chudokrevnost, nepodložená únava, deprese, snížená plodnost či zvýšené riziko potratů, některé zdroje uvádějí i několikaleté epileptické potíže. Výčet možných projevů není úplný a nemusí se projevovat vždy všechny. Vše záleží na míře poškození střevní stěny. Nevyloučení lepku ze stravy u nemocných osob může vést i k záludnějším nemocem onkologického charakteru s velmi špatnou prognózou. Je tedy v zájmu pacienta celkové posouzení stavu, včasné rozpoznání a diagnostika onemocnění.
Shrnutí v bodech:
* Celiakie v současné době postihuje přibližně 1% populace, čísla ovšem rostou.
* Pravděpodobnost výskytu celiakie je 2x vyšší u žen než u mužů.
* Nedostatek vitamínu B12 (z důvodu nemožnosti se stěnou tenkého střeva dostat do organismu) se projevuje záněty na jazyku, bolavými ústními koutky, neurologickými projevy (svalová slabost, porucha citlivosti, brnění, poruchy chůze,...)
* Nedostatek železa (z důvodu uvedeném výše) se projevuje chudokrevností a s tím spojenou únavou.
* Nedostatečné vstřebávání vápníku (viz výše) vede k nedostatečné tvorbě kostní hmoty, odvápnění kostí, zubů, a s tím spojené poruše zubní skloviny a zvýšené kazivosti zubů.
* Nedostatek ostatních stopových prvků se může projevit ostatními výše v článku uvedenými zdravotními problémy a na to se nabalujícími komplikacemi.
* Celiakii doprovází často další autoimunitní choroby, např.: zánět štítné žlázy, jater, tlustého střeva, cukrovka 1 typu, systémový lupus, plicní fibróza a další.
* Na celiakii neexistuje lék k vyléčení. Jedinou cestou ke zvládnutí tohoto onemocnění je úplné vyloučení byť i minimálního množství lepku ze stravy.
Doplněk stravy
Veroval domácí test Nesnášenlivost lepku - Rychlý test ke zjištění celiakie. Zdravotní testy k domácímu použití.
Doplněk stravy
V bezlepkové kuchyni má nezastupitelné místo při přípravě kaší, křehkých moučníků a palačinek, při zahušťování…
Doplněk stravy
Vitamín B12 spolu s kyselinou listovou má nezastupitelný význam pro metabolismus a tvorbu červených krvinek, pro správnou funkci nervové soustavy a imunitního systému, pro normální psychickou činnost a pro udržení normálního energetického metabolismu.
Doplněk stravy
Vitamin B12 neboli kobalamin je vitamin rozpustný ve vodě, který je důležitý pro schopnost buněčného dělení. Platí to především pro červené krvinky, které roznášejí po organismu kyslík.
Doplněk stravy
Železo chelát je doplněk stravy s vysokou biodostupností a výbornou snášenlivostí, který napomáhá ženám a dívkám doplňovat úbytek železa v krvi při silné menstruaci, dále je vhodný pro těhotné ženy, vegetariány a pro dárce krve.
Doplněk stravy
Doplněk stravy. Mikroenkapsulované železo + vitamin C. Výhodou této mikroenkapsulované formy železa je, že nedráždí trávicí trakt, je bez železité pachuti a má vysokou biologickou dostupnost.
Doplněk stravy
FERROCENTO forte C obsahuje mikroenkapsulované železo SunActive Fe pro doplnění železa do organismu a vitamin C na podporu vstřebávání železa. Železo a vitamin C přispívají k normální funkci imunitního systému. FERROCENTO forte C nezpůsobuje nevolnost.
Doplněk stravy
Barnys NovoFerrin - zdroj unikátní formy liposomálního železa (LipoFer) a vitaminu C a D. Obsahuje unikátní formu železa, po které vám nebude špatně.
Volně prodejný léčivý přípravek
Přípravek se užívá při překyselení žaludku a tím vyvolané žaludeční obtíže. Čtěte pozorně příbalový leták.
Doplněk stravy
Arterin 2,9 mg monakolin K z červené fermentované rýže je účinný a dobře snášený doplněk stravy, který přispívá k normální činnosti srdce.
Doplněk stravy
Model UFR102 je infračervený bezdotykový teploměr, který měří teplotu lidského těla s využitím infračerveného zářeni. Rychlé a přesné měření teploty těla probíhá zaměřením čidla na čelo.LED displej 32mmx28mm.
Volně prodejný léčivý přípravek
Essentiale se podává pro zlepšení subjektivních obtíží jako je ztráta chuti k jídlu, pocit tlaku v pravém epigastriu v důsledku toxicko-metabolického poškození jater a při hepatitidě. Přípravek mohou užívat dospělí a mladiství od 12 let. Čtěte pozorně příbalový leták.
Doplněk stravy
První měsíce života miminka jsou velmi důležité pro vytvoření silné vazby mezi matkou a dítětem. Kojení je jednou z možností, jak toto silné pouto vytvořit. FEMIBION KOJENÍ podporuje speciální potřeby miminka i jeho maminky v tomto období.
Doplněk stravy
Ještě obsažnější a ještě silnější produkt pro vaše klouby. Dle našeho názoru nejsilnější chondroprotektivní doplněk stravy na klouby všech dob. Ochucený pětihvězdičkový produkt pro klouby ve spolupráci s Alavis (přípravky pro klouby a chrupavky koní).
Volně prodejný léčivý přípravek
Přípravek se užívá při nedostatku hořčíku v organismu, samostatně nebo ve spojení s nedostatkem dalších látek. Čtěte pozorně příbalový leták.
Doplněk stravy
Doplněk stravy pro plánování a první týdny těhotenství, až do 12. týdne těhotenství. Doplněk stravy s foláty (kyselinou listovou a Metafolinem®), vitaminem D, cholinem, jódem a dalšími vitaminy a minerály.
Doplněk stravy
Automatický pažní digitální tlakoměr Simplymed U80EH. Spolehlivý, Profesionální, Velký displej LCD, Paměť 2x90 výsledků.
Doplněk stravy
Urinal D-manosa FORTE je doplněk stravy pro podporu zdraví močových cest obsahující a zajišťující vysokou dávku přírodního monosacharidu D-manosy.
Doplněk stravy
Femibion pro specifické potřeby těhotné ženy a jejího miminka od 13.týdne těhotenství až do porodu. Pomáhá doplňovat látky důležité v těhotenství, jako doplněk k pestré stravě. 4 týdenní balení = 28 tablet + 28 tobolek.
Volně prodejný léčivý přípravek
Livostin nosní sprej je přípravek používaný k léčbě nosních příznaků alergie. Zmírňuje rychle a dlouhodobě nosní obtíže sezónní a celoroční alergické rýmy, jako jsou svědění nosu, kýchání, rýma. Čtěte pozorně příbalový leták.